Onderwijskoepel hoopt dat muziek- en tekenacademie niet duurder wordt.

Het OVSG, de onderwijskoepel van de Vlaamse steden en gemeenten, hoopt dat de nieuwe Vlaamse regering het inschrijvingsgeld van het deeltijds kunstonderwijs – de muziek-, dans- en beeldende kunstacademies zeg maar – niet drastisch verhoogt. Dat zou immers leiden tot minder cursisten en ook minder tewerkstelling, zegt de koepel.

De nieuwe Vlaamse regering staat voor een zware besparingsoperatie. Op het vlak van onderwijs zal het hoger onderwijs het met minder middelen moeten doen, waardoor de inschrijvingsgelden daar wellicht zullen stijgen.

Over het deeltijds kunstonderwijs is nog niets bekend. Steden en gemeenten zijn de voornaamste inrichters van deeltijds kunstonderwijs (dko) en zouden een verhoging geen goed idee vinden. “De laatste keer dat de inschrijvingsgelden zijn verhoogd was onder minister Luc Van den Bossche (SP, eind jaren 90, nvdr). Dat zorgde toen voor een daling van het aantal cursisten en een daling van de omkadering en van de werkgelegenheid”, zegt Patriek Delbaere, algemeen directeur van OVSG.

‘Ik begrijp de omstandigheden, maar we krijgen al niet zo veel van de centrale overheid. De infrastructuur wordt immers aangeleverd door de gemeenten zelf. En we moeten vermijden dat het dko geen elitair onderwijs wordt. Talent ontwikkelen doe je ook in het dko. Talent verloren laten gaan is ook een maatschappelijk verlies’, zegt Delbaere.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul a.u.b. de uitkomst in: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.